Kostpolitik

Vi forholder os til Randers kommunes overordnede kostpolitik samt Fødevarestyrelsens 10 officielle kostråd.

De 10 officielle kostråd er:

 • Spis varieret, ikke for meget og vær fysisk aktiv
 • Spis frugt og mange grønsager
 • Spis mere fisk
 • Vælg fuldkorn
 • Vælg magert kød og kødpålæg
 • Vælg magre mejeriprodukter
 • Spis mindre mættet fedt
 • Spis mad med mindre salt
 • Spis mindre sukker
 • Drik vand

Vi har i dagtilbuddet både afdelinger, hvor børnene spiser hjemmebragt mad og hvor de får maden serveret. Vi tilstræber, at begge løsninger sikrer at maden følger Fødevarestyrelsens retningslinjer. Vuggestuebørn får tilbudt både mælk og vand til måltiderne, børnehavebørn får tilbudt vand og de steder, hvor der er tilkøbte mælkeordninger, får de mælk. Vi opfordrer til, at der ikke medbringes andre drikkevarer til madpakkerne, medmindre der er tale om en lægelig vurdering af, at barnet skal have andet end vand.

Madpakker og eftermiddagsmad

Vi opfordrer til at børnenes madpakker er sunde og alsidige. Endvidere er det vigtigt, at børnene har mad nok med i madpakken, så de altid har mulighed for at tage fra madpakken, hvis de bliver sultne.

Det anbefales, at madpakken i ugens løb indeholder et bredt udvalg af følgende:

 • Groft brød
 • Grønt, frugt og bær
 • Kød, æg og fisk
 • Ost og nødder

Som dagtilbud blander vi os ikke i om barnet får sukker og hærdet fedt såsom kage, sukker-yoghurt, kiks, is, sukkerdrikke og slik, men vi opfordrer til at dette serveres udenfor børnehavetid og ikke findes i madpakker og eftermiddagsmad

Det er grundlæggende forældrene, som bestemmer hvad deres barns kost skal bestå af, men når det drejer sig om uddeling, så bestemmer man pludselig også over andres børn. Derfor har dagtilbuddet følgende princip ved uddeling, at det er frugtstykker, grøntsagsstænger, grovbrød eller nødder og mandler, der fylder fadene.

Den eneste undtagelse er uddeling ved børnefødselsdage.

Der ER særlige lejligheder såsom højtider og traditioner. Her tænker vi på jul, fastelavn, påske samt sommerfest. Afdelingen fejrer disse højtider og vil her tilbyde lidt sødt, som ellers ikke hører under sundhedsstyrelsens retningslinjer.

Fødselsdage

Barnets fødselsdag er også en særlig lejlighed og også her er der plads til lidt sødt. Hvis man inviterer børnehavestuen på mad i eget hjem eller i institutionen, så skal måltidet efterleve Fødevarestyrelsens anbefalinger. Dog er der plads til en kage eller is til dessert. Vi opfordrer til at slikposen til hjemturen undlades. Børnene er mætte og den skaber ofte splid, når de er tilbage i institutionen.

Serveres fødselsdagsmiddagen i institutionen, så efterfølges retningslinjerne for dette.

Der forudsættes at der bruges sund fornuft, som ved alle andre situationer, hvor der kokkereres til mange mennesker, som f. eks pasteuriserede æg, når retten kræver brug af rå æg.

Fødselsdagen betyder rigtig meget for det enkelte barn. Det vil vi gerne fejre, sådan at barnet kommer i centrum og bliver fejret sammen med kammeraterne. En børnefødselsdag er en del af vores pædagogiske aktiviteter sammen med børnene, hvor læringstemaer som kulturelle udtryksformer, personlige kompetencer og sociale relationer og krop og sundhed er i spil.

Der er forskellige former for vilkår i de enkelte afdelinger. Derfor vil afholdelse af fødselsdage være lokalt fortolket. Fælles er dog, at det der serveres i åbningstiden, skal efterleve kostpolitikken, og dette gælder også på hjemmeadresser.

Det er lokalt, at man vurderer hvad der er muligt, med de vilkår der er til stede. Eksempelvis personaletid og anden økonomi.

Hvis I vil inviterer børnene hjem til fødselsdag, så opfordrer vi jer til at invitere enten stuen, alle pigerne eller alle drengene for at undgå eksklusion. Hvis dette af forskellige årsager ikke er hensigtsmæssigt, så snak med stuens personale om hvordan en udvælgelse bedst lader sig gøre, sådan at ingen børn får følelsen af at blive holdt udenfor fællesskabet.