Børnehaven Essenbækken

Børnehaven Essenbækken ligger i Assentoft og er én af i alt ni institutioner i Dagtilbud Sydøst.

Børnene kan gå i børnehaven fra de fylder 3 år og til de skal begynde i skole. De børn, der skal på Assentoftskolen begynder i Boblegruppen den 1. marts.

Når man træder ind af døren i vores hus, får man en fornemmelse af, at her er rart at være, både for børnene, deres familier og de ansatte.

Huset indbyder til mange forskellige udfoldelser, og vi lægger vægt på, at have plads til fordybelse og give børnene mulighed for at opnå viden, ved at tilbyde nærvær og engagement. Det er vigtigt for os, at der er en god stemning i huset, så børnene får lyst og mod til udfoldelse.

Nogle dage er børnene inddraget i børnehavens forskellige rutiner. De har mulighed for at være med til at tilberede maden, de hjælper med at dække bordet, de deltager i oprydning og får i det hele taget fornemmelsen af, at vi hjælper hinanden.

Forældre, søskende og andre vigtige personer i barnets liv, er velkomne til at deltage i hverdagen når de har tid og lyst til det.

Børnehaven Essenbækken
Dybdalvej 3, Assentoft
8960 Randers SØ
Tlf.: 8915 9460

Pædagogisk leder
Rikke Munk Lund
Tlf.: 2053 6035
E-mail: Rikke.Munk.Lund@randers.dk

Åbningstider
Mandag-torsdag: 06.30-16.45
Fredag: 06.30-16.00

Vi beder jer respektere åbningstiderne. Det vil sige, at man først kommer ind i børnehaven kl. 06:30, og at man har forladt børnehaven kl. 16:45/16:00.

Fælles feriepasning

Der er feriepasning i Børnehuset Troldhøj på følgende dage:

  • Dagen efter Kristi Himmelfartsdag
  • De 3 dage før Påske
  • Grundlovsdag
  • Perioden imellem jul og nytår d. 27.-31. december
  • Uge 29 og 30

Læs mere om feriepasning her.

I Essenbækken lægger vi vægt på at barnet har mulighed for at udfolde sig, udtrykke sig og opleve mange forskellige ting.

Vi har indrettet vores børnehave, så den indbyder til mange forskellige udfoldelser og oplevelser. Hvert rum har sin egen stemning og indretning og indbyder til forskellige aktiviteter og lege. Børnene kan benytte sig af hele huset og langt de fleste materialer er placeret i børnehøjde, så børnene selv kan finde de ting frem, som de gerne vil bruge i deres leg.

Børnehaven er indrettet så legen har gode betingelser. Her er plads til legen - små rum og kroge til at være alene eller få sammen og store rum til at være mange eller alle sammen.

Der er næring til legen - inspiration fra de andre børn og engagerede voksne, traditioner og kulturoverlevering og oplevelser i og udenfor børnehaven.

Vi har valgt at vores rum skal være fleksible - det betyder, at vi nogle gange ændrer rummenes funktion og flytter rundt på materialer og legetøj. Vi har ikke for meget forskelligt legetøj fremme ad gangen, for det skal være overskueligt for børnene at deltage i oprydningen.

Fællesrummet

Vores store fællesrum er hjertet i huset. Her er der tit mange aktiviteter i gang.

I fællerummet er der indrettet forskellige kroge til forskellige aktiviteter. Her er en krog hvor man kan lege med biler og magneter og en "stille" krog, hvor man kan sidde i sofaen og kigge i bøger.

Det er også her, der er mulighed for at sidde og spille spil, lægge puslespil eller tegne.
I midten af fællesrummet ligger køkkenet - et åbent køkken med lavt køkkenbord på den ene side.

Det røde rum

Det røde rum er det største rum i børnehaven. Her er der masser af plads til at tumle, hoppe og danse. Det er et rum, hvor man gerne må larme og lege vildt, og der børnene går hen, når de har brug for at bevæge sig.

Rummet er indrettet med en masse puder og tæpper, så der både kan laves motorikbaner og bygges huler.

Det er også i det røde rum vi holder samling hver dag. Her er der nemlig lige præcis plads til alle.

Atelieret

I den ene ende af vores fællesrum ligger vores dejlige atelier med et fantastisk lysindfald.

Her er rammerne til stedet for at børnene kan udfolde sig kreativt. Her er lys, rum, værktøj og materialer, så barnet kan arbejde med billedkunst og modellering.

Mange af materialerne er i børnehøjde, så børnene selv kan gå i gang når de har lyst. Nogle gange kommer de voksne med ideer, udfordringer og inspiration - og vi har mange kreative temaer og projekter.

Vi arbejder med mange forskellige materialer for at give barnet mulighed for at bruge sine sanser - vi arbejder både med maling, ler, træ, stof m.m.

Atelieret bliver brugt rigtig meget. Fordi det ligger som en forlængelse af fællesrummet, skaber det nysgerrighed hos de børn, som ikke er med, og de får lyst til selv at deltage.

Værkstedet

I det nederste hjørne af børnehaven, gemmer vores værksted sig. Her er der en masse forskellige materialer og værktøj, som børnene kan lade sig inspirere af.

Børnehaven har et værksted med en masse dimser, træ, stof, plastic, papir osv., som børnene kan lade sig inspirere af, når de laver opfindelser i værkstedet.

Børnene er kun på værkstedet sammen med voksne.

Lejligheden

I vores hyggelige lejlighed i to etager kan børnene lege far, mor og børn eller lege med al udklædningstøjet og beundre sig selv i spejlet.

Lejligheden er et sted som de fleste børn elsker. Her er køkken, dukker, dukkesenge og en masse udklædningstøj. Lejligheden ligger for sig selv, og børnene kan lege uforstyrret - men har et kig til os andre i fællesrummet gennem vinduespartiet, der vender ud mod køkkenet i børnehaven.

Det er i lejligheden, vi tit oplever børnene begynde på at lege rollelege - de fordeler roller til hinanden og leger ofte ting, der relaterer sig til deres hverdag i familien.

Legepladsen

Essenbækken har en skøn legeplads, som er indrettet med mange forskellige "rum" og legeredskaber.

På vores legeplads er der god plads til at cykle eller køre på traktor på det store stisystem, som går helt fra den ene ende af legepladsen, til den anden. Vi har to sandkasser, en stor, som ligger på terrassen lige udenfor fællesrummet og en lille, som ligger ved siden af vores legehus, som ofte bliver omdannet til en bagerbutik med masser af sandkager.

På legepladsen har vi også gynger, klatrestativ, tarzanbane og mange andre ting.

På vores amfiscene i den ene ende af legepladsen, kan vi holde samling udendørs.

På terrassen har vi borde og bænke. Her spiser vi frokost og frugt når det er vejr til det. Vi har også en dejlig bålplads, som vi ofte bruger.

Der er adgang til legepladsen fra stisystemet bag børnehaven. Legepladsen må gerne benyttes i weekender og ferier.

Det er vigtigt for børnene med en genkendelig hverdag, så her får I et overblik over børnehavens faste daglige rutiner.

06.30-07.30: Morgenmad for de børn der møder tidligt.

07.30-10.30: Voksenstyrede aktiviteter og fri leg enten inde eller ude

10.30-10.45: Fælles oprydning og håndvask inden samling.

10.45-11.15: Samling for alle børn. Vi synger, hører historier, laver gymnastik eller slapper af. Her er der tid til, at børnene kan fortælle hinanden spændende ting. Nogle gange deler vi samling i flere små grupper.

11.15-12.00: Spisning i mindre grupper og oprydning efter frokost. Vi putter de børn der skal sove.

12.00-12-30: Pause for de voksne.

12.30-14.00: Legepladstid. Nogle gange vælger vi at gå ud om formiddagen.

14.00-14.30: Vi spiser frugt (om fredagen spiser vi frugt allerede kl. 13.30)

14.30-16.45/16.00: Voksenstyrede aktiviteter eller fri leg.

Vores dagligdag her i børnehaven er fleksibel. Vi vægter at afbryde børnenes leg mindst muligt. Vi sætter aktiviteter i gang på alle tidspunkter af dagen.

Det er dejligt at holde fødselsdag, og der er flere forskellige måder at gøre det på i børnehaven.

Nogle børn vil helst holde deres fødselsdag derhjemme. Vi har mulighed for at være til fødselsdag hjemme hos jer fra kl. 9.30-12.00.

Vi har besluttet at I inviterer enten barnets årgang, alle drenge eller alle piger.

Når vi har aftalt et tidspunkt, bliver indbydelsen lagt på Tabulex.

Andre børn vil hellere holde deres fødselsdag her i huset, hvilket også er hyggeligt. Vi holder en fødselsdagssamling enten formiddag eller eftermiddag, hvor vi synger fødselsdagssang, råber hurra, og sender raketter op. Herefter kan barnet dele noget ud.

Der dufter af mad hver dag i Essenbækken. Vi har nemlig vores køkkenassistent Anette, som laver hver dag mad til os.

Anette tilstræber at lave sund, varieret og velsmagende mad, som er økologisk i det omfang, det kan lade sig gøre. Der serveres minimælk til maden.

Der er forældrebetaling for frokostordningen.

Læs mere om frokostordning i daginstitutioner her.

Nogle dage er børnene med til tilberedning af maden. Det betyder meget for dem, at de har været med til at lave maden. Det giver dem noget ejerskab og gør det ofte lettere for dem, at smage på nye ting.

Når vi spiser frokost, sidder vi i vores mindre grupper, sammen med den voksne. Børnene motiveres til at smage på meget forskellig mad - hvis de ikke kan lide det der serveres, er der mulighed for at få en rugbrød. Der tages selvfølgelig hensyn til børn med fødevareallergier. Vi serverer vand til frokosten.

Udover frokosten, har børnene mulighed for at spise morgenmad i børnehaven mellem kl. 6.30 og 7.30. Der serveres havregryn, rugfras og mælk.

Midt på eftermiddagen spiser vi eftermiddagsmad, som består af en grovbolle med smør og frugt. Der serveres vand.

Læs vores kostpolitik her.

Vi har mange tilbagevendende traditioner i Børnehaven Essenbækken.

Vi har en skovuge for hver årstid. En hel uge, hvor vi går i skoven i små grupper, ser hvordan naturen har forandret sig siden sidst, og henter materialer til forskellige aktiviteter hjemme i børnehaven. Vi har madpakker med både sommer og vinter.

Vi fejrer Fastelavn med tøndeslagning, udklædning og fastelavnslege. Der bliver spist lakridssnørebånd på tid, bidt til bolle og dykket efter æbler!

I foråret har vi altid to temauger med forskellige emner, som vi vælger ud fra fokuspunkterne i vores læreplaner og ud fra hvad der interesserer børnene lige nu.

Op til Påske står forældrerødderne for et eftermiddagsarrangement, hvor bedsteforældrene kan komme og klippe påskepynt sammen med deres barnebarn.

Hvert forår har vi en fælles arbejdslørdag, hvor forældrene plejer at møde talstærkt op, og hjælpe med at løse forskellige opgaver, reparere ting på legepladsen osv. Vi spiser frokost sammen og har det rigtig hyggeligt.

Efter sommerferien har vi OL-uge, hvor vi dyster i forskellige idrætsdiscipliner, laver fælles opvarmning osv.

Vi holder høstuge - vi høster det vi har sået på legepladsen og plukker vores bær. Børnene har ting fra deres egen have med til vores høstbord. Vi laver mad af alt det vi høster og har andre høstaktiviteter. Vi slutter det hele af med en høstfest for børn, forældre og personale.

Vi fejrer børnehavens fødselsdag den. 8. oktober.

Den sidste fredag i november afholder vi et kalenderlys-arrangement. Her kan forældre eller bedsteforældre komme og lave årets kalenderdekoration eller adventskrans og få en kop kaffe og nogle æbleskiver sammen med børnene.

Vi har Lucia optog i børnehaven. Det er de børn, der skal i skole næste gang, der går Lucia. Vi bager Luciabrød, som vi spiser til frugt.

Der afholdes julefrokost for børn og personale. Om formiddagen går vi en lille tur, mens maden bliver færdig, og så spiser vi ved et festdækket bord. Om eftermiddagen er der ris a la mande til alle.

Der sker meget i Børnehaven Essenbækken i løbet af et år. Her kan du se vores årsplan.

Uge 6
Vinterskovuge. D. 4. feb.- 8. feb. – Vi går i små grupper – en gruppe af gangen.

Uge 6
Fastelavn d. 4. februar kl. 9.30

Uge 16
Børnehaven lukket de 3 dage før påske. Fællespasning i Troldhøj.

Uge 18
Arbejdes-fredag d. 3. maj. Børnehaven arrangerer arbejdsdagen, som starter kl. 14.00. Herefter fra kl. 17.00 til 18.00 er der fællesspisning med hotdogs.

Uge 18
Forårsskovuge. D. 29. april – 3. maj. Vi går i små grupper – en gruppe af gangen.

Uge 19
Bedsteforældredag torsdag d. 9. maj. Vi inviterer bedsteforældre til kaffe i børnehaven fra kl. 13-16. Her skal vi plante en blomst og klippe blomster.

Forældrerødderne står for dette arrangement og laver opslag senere.

Uge 25
Bål-uge

Strandtur til Skovgård, fredag d. 21. juni.

Forældrekaffe kl. 14.00 i Skovgård.

Uge 29-30
Børnehaven lukker. Fællespasning i Troldhøj.

Uge 34-35
Sommerskovuge/ Høstuger og høstfest fredag d. 30. august.

September-oktober
Forældremøde i efteråret.

Uge 40
Børnehaven har fødselsdag d. 6. oktober.

Uge 41
Efterårsskovuge. D. 7-11. oktober. Vi går i små grupper – en gruppe af gangen.

Uge 48
Vi laver kalenderlys – dekorationer.

Forældrejulehygge fredag d. 29. november om eftermiddagen.

Uge 50
Luciaoptog fredag d. 13. december.

Uge 51
Julefrokost for børn og ansatte torsdag d. 19. december.

Uge 52
Børnehaven lukket 27 +30/12 samt d. 31/12.

De værdier, der kendetegner Børnehaven Essenbækken, er nærvær, tryghed, omsorg og anerkendelse.

Nærhed

Ved nærvær forstår vi:

  • At barnet bliver set samt taget godt imod om morgenen.
  • At der i dagligdagen er fokus på de gyldne øjeblikke.
  • At de voksne er lyttende, guidende, opmærksomme og engagerede.
  • At den voksne er i dialog med børnene.
  • At den voksne viser interesse for det børnene er optaget af.

Tryghed

Ved tryghed forstår vi:

  • At der er genkendelighed for børn og forældre.
  • Voksne som viser engagement og glæde.
  • At der er medbestemmelse.
  • At der skabes gode overgange.
  • At der er tydelige voksne.

Omsorg

Ved omsorg forstår vi:

  • At give barnet den omsorg som er nødvendig for at skabe trivsel og tryghed.
  • At guide barnet til selvhjulpenhed.
  • At skabe balance mellem udfordring og det som barnet mestrer.

Anerkendelse

Ved anerkendelse forstår vi:

  • At det enkelte barn bliver set, hørt og forstået.
  • At barnet respekteres for den barnet er - fremfor det barnet gør.
  • At der tages udgangspunkt i barnets ressourcer.
  • At positive relationer understøttes.
  • At børnene bliver mødt i øjenhøjde.
  • Anerkende børnenes initiativ og give dem medbestemmelse.

Byrådet har ifølge dagtilbudsloven pligt til at føre tilsyn med, hvordan dagtilbuddets opgaver bliver løst. I Randers Kommune varetages tilsynet af Børn og Skoleforvaltningen. Der føres tilsyn med hvert enkelt dagtilbud. Et dagtilbud er både en vuggestue, en børnehave eller en kombineret institution. Dagplejen udgør også et dagtilbud.

Tilsynet skal sikre, at der arbejdes efter dagtilbudslovens formål om at sikre alle børns, trivsel, læring og udvikling i et tæt samarbejde med forældrene. Samtidig skal tilsynet sikre, at dagtilbuddene lever op til lokale politikker og indsatser i Randers Kommune. Tilsynet er altså både i forhold til indholdet i dagtilbudet og på hvilken måde, opgaverne udføres.

Det pædagogiske tilsyn har dels et kontrolperspektiv og dels et udviklingsperspektiv.

I daginstitutionerne udføres tilsynet fortrinsvis af pædagogiske konsulenter fra forvaltningen. På tilsynsmøderne deltager både repræsentanter for forældre og medarbejdere.

Opsamling på pædagogisk tilsyn 2021 for alle dagtilbud og daginstitutioner i Randers Kommune.